ПМ-22 біологія і екологія 19.01.23

19.01.2023

Комбіноване заняття (2 год.)

Тема 3.1. Основні поняття генетики. Організація спадкового матеріалу еукаріотичної клітини та його реалізація

 

Опрацювати: Біологія 10 клас (за посиланням «Підручники»), §§33, 38, 39,

с.129-132, 148-156.

Виконати (письмово):

1. Скласти словник генетичних термінів.

2. Виписати генетичні символи. 

 

План заняття.

1. Основні поняття генетики.

2. Гени структурні та регуляторні.

3. Особливості організації спадкової інформації в еукаріотичній клітині.

4. Реалізація генетичної інформації.

5. Регуляція активності генів в еукаріотичній клітині.

1. Основні поняття генетики

Генетика (від грец. geneticosпоходження) – наука про закономірності спадковості та мінливості організмів.

Спадковість – здатність живих організмів передавати свої ознаки й особливості індивідуального розвитку нащадкам. Розрізняють два види

спадковості: ядерну й цитоплазматичну. Носієм спадковості є молекула ДНК (у деяких вірусів РНК). ДНК в комплексі з гістоновими білками утворює хромосоми.

Мінливість – здатність живих організмів набувати нових ознак і їхніх станів у процесі індивідуального розвитку. Забезпечує пристосованість організмів до умов середовища (неспадкова мінливість) та появу ознак, завдяки чому утворюються нові види і відбувається історичний розвиток живого (спадкова мінливість).

Генділянка молекули нуклеїнової кислоти (ДНК або РНК), що кодує інформацію про білок або РНК та визначає ознаки організмів.

Геном сукупність всієї генетичної інформації (ДНК) організму (гаплоїдного набору), хромосомної і позахромосомної. Вимірюється в парах нуклеотидів.

Локус - місце гена на хромосомі.

Гомологічні хромосоми парні хромосоми, що подібні за розмірами, будовою і розташуванням генів. Містяться в соматичних клітинах і попередниках статевих клітин (овогоніях і сперматогоніях).

Гамети - зрілі статеві клітини (яйцеклітини і сперматозоїди) містять гаплоїдний набір хромосом (по одній з кожної пари).

Алелі –стани одного гена, що визначають різні прояви ознаки (наприклад, жовте й зелене забарвлення гороху) й розташовані в однакових ділянках (локусах) гомологічних хромосом. Одна з гомологічних хромосом несе алель від материнського організму, а друга – від батьківського.

Алельні гени можуть бути домінантними (позначають великими літерами латинської абетки: А, B, C, …) і рецесивними (позначають малими

літерами латинської абетки: а, b, c, …).

Алель, який проявляється в присутності іншого алеля, – домінантний, а алель, ознака якого пригнічується, – рецесивний.

Гомозигота – це клітина (особина), гомологічні хромосоми якої несуть однакові алелі певного гена (позначають АА або аа).

Гетерозигота – це клітина (особина), гомологічні хромосоми якої несуть різні алелі певного гена (позначають Аа).

Генотип сукупність усіх генів організму, що одержані від батьків.

Фенотипсукупність ознак і властивостей організму.

Фен окремий варіант (прояв) певної ознаки, що визначається генотипом й умовами середовища.

2. Гени структурні та регуляторні

За функціональним значенням гени поділяють на структурні й регуляторні.

Структурні гени кодують білок або РНК, а регуляторні визначають початок, швидкість й послідовність процесів синтезу РНК на матриці ДНК. Розміри регуляторних генів, як правило, незначні – кілька десятків пар нуклеотидів, структурних – сотні й тисячі нуклеотидів.

За функціональним продуктом експресії виокремлюють білкові гени і

РНК-гени. Білкові гени містять інформацію про первинну структуру білка, для біосинтезу якого на основі цих генів утворюються іРНК(або матричні мРНК). РНК-гени кодують велику кількість різних видів РНК, які не піддаються трансляції. Це транспортні РНК (тРНК), рибосомні РНК (рРНК), малі ядерні РНК (мяРНК), мікро-РНК (мкРНК).

За активністю розрізняють конститутивні й неконститутивні гени. Конститутивні гени це гени, що є постійно активними, через те що білки, які ними кодуються, необхідні для постійної клітинної діяльності.

Неконститутивні гени це гени, які стають активними лише тоді, коли білок, який вони кодують, потрібний клітині.

3. Особливості організації спадкової інформації в еукаріотичній клітині.

1. Наявність в ядрі білків-гістонів, які забезпечують щільне пакування ДНК у хромосоми.

2. Структурні гени еукаріотів мають ділянки, що кодують спадкову інформацію, – екзони, і ділянки, що її не кодують, – інтрони. Під час сплайсингу інтрони вирізаються із іРНК, а екзони зшиваються у безперервну кодуючу послідовність нуклеотидів.

3. Розмір геному еукаріотичних клітин набагато більший, ніж прокаріотичних, і набагато більший, ніж треба для кодування усіх білків організму. Так, геном кишкової палички налічує 4,6 млн, геном дрозофіли – 130 млн, а геном людини – 3,2 млрд пар нуклеотидів. При цьому, кодуюча частина геному людини складає всього 2-5% від його загальної ємності.

4. В еукаріотичному геномі є унікальні послідовності (представлені однією-двома копіями) й повторювані послідовності (представлені декількома або багатьма копіями).

 

4. Реалізація генетичної інформації.

Експресія гена процес реалізації спадкової інформації гена, результатом якого є синтез функціонального продукту – молекули білка або РНК.

 

Відбувається за схемою:

                транскрипція (в ядрі)                       трансляція(в цитоплазмі)

ДНК--------------------------------------® РНК ---------------------------------® білок

        ДНК-залежна-РНК-полімераза                          на рибосомах

 

Біосинтез РНК називається транскрипцією. Біосинтез поліпептида (білка) – трансляцією.

Внаслідок транскрипції еукаріотичного гена утворюється попередник (про-іРНК). Дозрівання про-іРНК і утворення зрілої іРНК носить назву процесингу. Одним із етапів процесингу є сплайсинг - вирізання інтронів і зшивання екзонів.

5. Регуляція активності генів в еукаріотичній клітині.

Клітина живе в змінних умовах середовища і має реагувати на ці впливи змінами своїх біохімічних процесів. Це можливо завдяки регуляції активності генів.

Регуляція активності генівце складна сукупність молекулярних механізмів, які «вмикають» або «вимикають» гени у відповідь на зміну зовнішніх умов.

Існує навіть наука про такі механізми – епігенетика. Якщо генетика вивчає процеси, що ведуть до змін у генах організмів, то епігенетика досліджує зміни активності генів, за яких структура ДНК залишається незмінною. Епігенетика вивчає процеси, що активують або пригнічують активність генів у відповідь на приймання їжі, фізичне навантаження, стрес тощо.

Хоча в усіх клітинах містяться однакові гени, їхня експресія відбувається неоднаково. Регуляція активності генів здійснюється на всіх етапах експресії як за допомогою внутрішніх чинників (гормони, білки-репресори, білки-індуктори, білки хроматину, маленькі ядерні РНК), так

і за допомогою зовнішніх (температура, випромінювання, антибіотики, токсини). Таким чином, експресія еукаріотичних генів активно регулюється і є основою росту, розвитку й диференціації клітин та їхньої адаптації до умов навколишнього середовища. 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

М-19 Біологія

ПМ-19 Біологія

ПМ-19 Біологія