МХ-22 біологія і екологія 01.12.22
Нагадую! На наступне заняття підготувати презентацію/доповідь про вітамін, гормон або фермент (на вибір).
01.12.2022
ПРАКТИЧНА
РОБОТА №1 (2 год.)
Обмін речовин і перетворення енергіїї в організмі людини складається із
трьох основних етапів:
І. Надходження речовин та енергії: живлення, травлення, дихання,
теплоутворення
ІІ. Перетворення речовин та енергії: анаболізм (синтез) ↔ катаболізм (розпад)
ІІІ. Видалення речовин та енергії: виділення, тепловіддача
Розщеплення білків у травній системі відбувається у шлунку й тонкому
кишечнику за участі ферментів-протеаз (пепсин, трипсин) до
амінокислот. Ці прості органічні молекули надходять у кров і транспортуються до
клітин, де здійснюється внутрішньоклітинне перетворення амінокислот. У
клітинах з амінокислот на рибосомах відбувається біосинтез білків,
властивих лише даному виду організмів. Регуляція обміну білків відбувається за
участі гіпоталамуса та гормонів тироксину, глюкокортикоїдів і соматотропіну.
Для обміну ліпідів характерні: утворення великої кількості енергії під час окиснення, наявність процесів депонування, можливість утворення з білків та перетворення на вуглеводи, необхідність для синтезу власних жирів незамінних та замінних жирних кислот та ін.
Ці особливості пов’язані з тим, що жири виконують енергетичну й пластичну
функції. Як джерело енергії жири у процесі окиснення виділяють удвічі
більше енергії, ніж вуглеводи й білки. Розщеплення жирів відбувається
переважно в тонкому кишечнику під дією травних ферментів-ліпаз.
Необхідною умовою розщеплення жирів є їх подрібнення з утворенням емульсії,
чому сприяють жовчні кислоти. У такому вигляді жири можуть розщеплюватися до
жирних кислот й гліцеролу та безпосередньо всмоктуватися стінками кишок.
Для відкладання про запас жири надходять до клітин підшкірної клітковини,
сальника, бурої жирової тканини. Центр регуляції обміну жирів розміщується
в гіпоталамусі, який впливає на перетворення жирів через гіпофіз, статеві,
щитоподібну і підшлункову залози.
Для обміну вуглеводів характерні легке й швидке окиснення з утворенням значної кількості енергії, здатність постачати енергію в кисневих і без кисневих умовах, наявність процесів депонування в печінці та м’язах, можливість утворення з білків й жирів та ін.
Особливості перетворень вуглеводів в організмі людини пов’язані передусім з
їх основною енергетичною функцією. Розщеплення вуглеводів відбувається в
ротовій порожнині, тонкому й товстому кишечниках. У травній системі дія
ферментів-амілаз людини й мікроорганізмів мікрофлори сприяє
утворенню моносахаридів. Ці малі молекули всмоктуються стінками кишечнику в
кров і надходять до печінки, де з глюкози утворється глікоген. Частина глюкози
перетворюється на жири й окиснюється в тканинах. Якщо в організмі
спостерігається нестача вуглеводів, то вони синтезуються з білків і жирів.
Центром регуляції вуглеводного обміну є гіпоталамус проміжного мозку.
Інсулін – єдиний гормон, який знижує концентрацію глюкози в крові; гормони
глюкагон та адреналін підвищують рівень глюкози в крові.
Практична частина:
1. Уважно ознайомтесь з інформацією, викладеною в теоретичній частині роботи.
2. Запишіть три основні етапи обміну речовин.
3. Розташуйте запропоновані складові схеми обміну речовин в організмі людини в правильній послідовності:
• виведення кінцевих продуктів обміну в кров,
• всмоктування продуктів перетравлювання їжі мікроворсинками тонкої
кишки,
• надходження поживних речовин з їжею,
• потрапляння перетравлених поживних речовин в кров,
• розщеплення їжі в травній системі,
• внутрішньоклітинне перетворення речовин,
• видалення кінцевих продуктів обміну речовин із організму,
• очищення крові від токсинів і інших шкідливих речовин.
4. Заповніть таблицю 1.
Таблиця 1 - Перетравлювання білків, жирів, вуглеводів
Складові іжї |
Білки |
Жири |
Вуглеводи |
В яких відділах шлунково-кишкового тракту відбувається перетравлювання? |
|||
Які ферменти беруть участь у перетравлюванні? |
|||
Які кінцеві продукти перетравлювання? |
|||
Чи депонуються в організмі? В яких органах? |
|||
Яку біологічну роль виконують? |
5. Розв′яжіть задачу:
Два учні обговорювали енергетичну цінність
напоїв, аналізуючи інформацію, наведену в таблиці:
Примітка. За повного розщеплення 1 г білків у середньому вивільняється 17,2 кДж енергії, 1 г жирів - 38,9 кДж, 1 г вуглеводів - 17,6 кДж.
Перший учень зауважив, що найбільшу
енергетичну цінність має напій, який містить жири. Другий учень дійшов
висновку, що найменшу енергетичну цінність має сік виноградний. Хто з них має
рацію? Доведіть розрахунками.
Сформулюйте висновок.
Комментарии
Отправить комментарий