МХ-22 біологія і екологія 01.12.22

Нагадую! На наступне заняття підготувати презентацію/доповідь про вітамін, гормон або фермент (на вибір).

 01.12.2022

ПРАКТИЧНА РОБОТА №1 (2 год.)

 ТЕМА: СКЛАДАННЯ СХЕМ ОБМІНУ ВУГЛЕВОДІВ, ЛІПІДІВ ТА БІЛКІВ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

 Мета: розвивати уміння застосовувати знання для пояснення процесів власного організму; формувати переконання про єдність та взаємозалежність процесів обміну речовин.

 Теоретична частина:

Обмін речовин і перетворення енергіїї в організмі людини складається із трьох основних етапів:

І. Надходження речовин та енергії: живлення, травлення, дихання, теплоутворення

ІІ. Перетворення речовин та енергії: анаболізм (синтез) ↔ катаболізм (розпад)

ІІІ. Видалення речовин та енергії: виділення, тепловіддача

 Для обміну білків в організмі людини характерні певні особливості: утворення сечовини як кінцевого продукту обміну, відсутність процесів депонування білків, однонапрямлене перетворення білків на жири й вуглеводи, необхідність для білкового синтезу незамінних і замінних амінокислот, синтез специфічних білків та ін. Особливості метаболізму білків пов’язані передусім з їх пластичною функцією в організмі. Їх участь у забезпеченні енергетичних витрат організму порівнянно з ліпідами й вуглеводами є набагато меншою. Вона не перевищує 15 % і складається з енергії, що виділяється під час розщеплення зношених білків. 

Розщеплення білків у травній системі відбувається у шлунку й тонкому кишечнику за участі ферментів-протеаз (пепсин, трипсин) до амінокислот. Ці прості органічні молекули надходять у кров і транспортуються до клітин, де здійснюється внутрішньоклітинне перетворення амінокислот. У клітинах з амінокислот на рибосомах відбувається біосинтез білків, властивих лише даному виду організмів. Регуляція обміну білків відбувається за участі гіпоталамуса та гормонів тироксину, глюкокортикоїдів і соматотропіну.

Для обміну ліпідів характерні: утворення великої кількості енергії під час окиснення, наявність процесів депонування, можливість утворення з білків та перетворення на вуглеводи, необхідність для синтезу власних жирів незамінних та замінних жирних кислот та ін. 

Ці особливості пов’язані з тим, що жири виконують енергетичну й пластичну функції. Як джерело енергії жири у процесі окиснення виділяють удвічі більше енергії, ніж вуглеводи й білки. Розщеплення жирів відбувається переважно в тонкому кишечнику під дією травних ферментів-ліпаз. Необхідною умовою розщеплення жирів є їх подрібнення з утворенням емульсії, чому сприяють жовчні кислоти. У такому вигляді жири можуть розщеплюватися до жирних кислот й гліцеролу та безпосередньо всмоктуватися стінками кишок.

Для відкладання про запас жири надходять до клітин підшкірної клітковини,

сальника, бурої жирової тканини. Центр регуляції обміну жирів розміщується в гіпоталамусі, який впливає на перетворення жирів через гіпофіз, статеві, щитоподібну і підшлункову залози.

Для обміну вуглеводів характерні легке й швидке окиснення з утворенням значної кількості енергії, здатність постачати енергію в кисневих і без кисневих умовах, наявність процесів депонування в печінці та м’язах, можливість утворення з білків й жирів та ін. 

Особливості перетворень вуглеводів в організмі людини пов’язані передусім з їх основною енергетичною функцією. Розщеплення вуглеводів відбувається в ротовій порожнині, тонкому й товстому кишечниках. У травній системі дія ферментів-амілаз людини й мікроорганізмів мікрофлори сприяє утворенню моносахаридів. Ці малі молекули всмоктуються стінками кишечнику в кров і надходять до печінки, де з глюкози утворється глікоген. Частина глюкози перетворюється на жири й окиснюється в тканинах. Якщо в організмі спостерігається нестача вуглеводів, то вони синтезуються з білків і жирів.

Центром регуляції вуглеводного обміну є гіпоталамус проміжного мозку. Інсулін – єдиний гормон, який знижує концентрацію глюкози в крові; гормони глюкагон та адреналін підвищують рівень глюкози в крові.

 

Практична частина:

1. Уважно ознайомтесь з інформацією, викладеною в теоретичній частині роботи. 

2. Запишіть три основні етапи обміну речовин.

3. Розташуйте запропоновані складові схеми обміну речовин в організмі людини в правильній послідовності:

• виведення кінцевих продуктів обміну в кров, 

• всмоктування продуктів перетравлювання їжі мікроворсинками тонкої кишки, 

• надходження поживних речовин з їжею, 

• потрапляння перетравлених поживних речовин в кров, 

• розщеплення їжі в травній системі,

• внутрішньоклітинне перетворення речовин,

• видалення кінцевих продуктів обміну речовин із організму,

• очищення крові від токсинів і інших шкідливих речовин.

4. Заповніть таблицю 1. 

Таблиця 1 - Перетравлювання білків, жирів, вуглеводів 

Складові іжї

Білки

Жири

Вуглеводи

В яких відділах шлунково-кишкового тракту відбувається перетравлювання?

Які ферменти беруть участь у перетравлюванні?

Які кінцеві продукти перетравлювання?

Чи депонуються  в організмі? В яких органах?

Яку біологічну роль виконують?

5. Розв′яжіть задачу: 

Два учні обговорювали енергетичну цінність напоїв, аналізуючи інформацію, наведену в таблиці:

Примітка. За повного розщеплення 1 г білків у середньому вивільняється 17,2 кДж енергії, 1 г жирів - 38,9 кДж, 1 г вуглеводів - 17,6 кДж.

Перший учень зауважив, що найбільшу енергетичну цінність має напій, який містить жири. Другий учень дійшов висновку, що найменшу енергетичну цінність має сік виноградний. Хто з них має рацію? Доведіть розрахунками.


Сформулюйте висновок.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

М-19 Біологія

М-19 Біологія

ПМ-19 Біологія