ПМ-21 хімія 16.11.22
16.11.2022
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №5 (2 год)
ЯКІСНІ РЕАКЦІЇ НА БІЛОК
МЕТА: оволодіти методикою виконання якісних реакцій на виявлення білків.
ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ: Увага! Будьте обережними при роботі з концентрованою
нітратною кислотою і розчином лугу. При потраплянні на шкіру вони викликають
хімічні опіки. Дотримуйтесь правил роботи з кислотами, лугами і нагрівальними
приладами.
ОБЛАДНАННЯ: скляні палички, пробірки, піпетки, пробіркотримач,
нагрівальний прилад.
РЕАКТИВИ: концентрована нітратна кислота (HNO3), розчини натрій гідроксиду (NаOН), купрум (ІІ) сульфату (СuS04),
білка курячого яйця.
Під час взаємодії білків із
розчином солі Купруму(ІІ) в лужному середовищі виникає фіалкове забарвлення. Це
— біуретова реакція
(за назвою нітрогеновмісної сполуки — біурету, яка вступає в аналогічну
реакцію), яка є якісною на пептидні
групи в молекулах органічних сполук. За допомогою біуретової реакції можна
виявити білок у сироватці крові, молоці,
колоїдних розчинах речовин, які є в гороху, квасолі.
Якщо білки або
їхні розчини нагрівати з концентрованою нітратною кислотою, то наявні в білках
фрагменти молекул ароматичних
амінокислот (тирозин, триптофан, фенілаланін) взаємодіють із цією кислотою
з утворенням нітрогеновмісних сполук жовтого кольору (ксантопротеїнова реакція
(від грец. xanthos — жовтий). Це
саме відбувається при потраплянні нітратної кислоти на шкіру (утворюється жовта
пляма, яка не змивається водою).
ХІД РОБОТИ:
Що робили |
Що спостерігали |
Дослід 1. Біуретова реакція. |
|
У пробірку налили 1 мл розчину білка курячого яйця і
стільки ж розчину лугу, а потім додали кілька крапель розчину купрум (ІІ)
сульфату. Перемішали скляною паличкою вміст пробірки. |
|
Висновок: |
|
Дослід 2. Ксантопротеїнова реакція. |
|
У пробірку налили 1
мл розчину білка курячого яйця, додали кілька крапель концентрованої
нітратної кислоти та обережно нагріли вміст пробірки. |
|
Висновок: |
Виконайте завдання (записати
питання і правильну відповідь):
1. Функціональна група первинних амінів:
-NH2
-NO2
-OH
-NH3
2. Вторинна структура білка найчастіше має вигляд:
поліпептидного ланцюга
глобули
спіралі
білкового комплексу
3. Яка функція є спільною для білків, жирів, вуглеводів?
енергетична
транспортна
регуляторна
каталітична
4. Амінокислоти містять такі функціональні групи:
-СООН та -ОН
-СООН та -NH2
-NH2 та -СНО
-СООН та-NО2
5. Денатурація білків – це
руйнування первинної структури білків
руйнування вторинної структури білків
руйнування первинної, вторинної, третинної і
четвертинної структури білків
руйнування вторинної,
третинної і четвертинної структури білків
6. До нітрогеновмісних органічних речовин на лежать
(оберіть всі правильні відповіді):
карбонові кислоти
амінокислоти
білки
жири
вуглеводи
аміни
7. Які властивості характерні для амінокислот?
основні
кислотні
амфотерні
несолетворні
8. Аміни згорають у кисні з утворенням таких
продуктів:
вода, вуглекислий газ
вода, вуглець
вода, вуглекислий газ, азот
вуглекислий газ, нітроген (І)
оксид
9. У формулі аніліну аміногрупа зв′язана:
з бензеновим ядром
з залишком циклогексану
з метильним радикалом
10. Незамінні амінокислоти - це амінокислоти, які
можуть надходити до організму лише з їжею
можуть утворюватися лише в організмі людини
можна отримати лише у вигляді синтетичних біодобавок
синтезуються лише
мікроорганізмами
11. Напишіть хімічне рівняння реакції Зініна.
Назвіть речовини.
12. Обчисліть об'єм кисню, необхідний для спалювання 30г диметиламіну, що
містить 1% домішок.
Сформулюйте висновок.
Комментарии
Отправить комментарий