ПМ-19 хімія 24.11.21
Виконану лабораторну роботу надіслати на електронну пошту
nataliasuhina15@gmail.com
Роботу оформлювати за загальними правилами
на аркушах А4 (!)
24.11.2021
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №9 (2 год)
ТЕМА: Вивчення властивостей полімерів
МЕТА: оволодіти
методиками добування в лабораторних умовах і вивчення властивостей полімерів.
ОБЛАДНАННЯ: пробірки,
штатив для пробірок, піпетки, скляні палички, нагрівальний прилад, сірники.
РЕАКТИВИ:
0,5 % розчин калій перманганату (KMnO4), розчини натрій гідроксиду (NаОН),
сульфатної (Н2SО4) і хлоридної (НСl) кислот,
дистильована вода, резорцин (С6Н4(ОН)2),
формалін (40% НСНО), гранули поліетилену, полістиролу, оргскла
(поліметилметакрилата).
Техніка безпеки. Дотримуватися правил роботи з нагрівальними
приладами. Резорцин і формалін – дуже отруйні канцерогенні речовини,
працювати з якими необхідно в гумових рукавичках під витяжною шафою.
Концентровані розчини лугів і кислот при потраплянні на шкіру викликають
подразнення і хімічні опіки.Працювати акуратно з дотриманням правил техніки
безпеки.
ХІД РОБОТИ:
Що робили |
Що спостерігали |
Дослід 1. Відношення поліетилену до дії лугів, кислот і окисників |
|
В три пробірки налили по 2 мл розчину:в першу – лугу, в другу –
сульфатної кислоти, в третю – калій перманганату і насипали в кожну по кілька
гранул поліетилену. |
Спостереження запишіть
самостійно |
Висновок: запишіть самостійно |
|
Дослід 2. Горіння пластмас |
|
В полум᾽я горілки вносили по черзі шматочки поліетилену, поліпропілену,
оргскла |
Спостереження запишіть
самостійно |
Рівняння хімічної реакції (для
поліетилену): запишіть самостійно |
|
Висновок: запишіть самостійно |
|
Дослід 3. Одержання полімерів реакцією поліконденсації |
|
В суху чисту пробірку помістили невелику
кількість резорцину, додали води до повного розчинення кристалів, після чого
прилили такий самий об᾽єм формаліну і після ретельного перемішування додали
кілька крапель концентрованої хлоридної кислоти. |
Спостереження запишіть
самостійно |
Висновок: запишіть самостійно |
Сформулюйте загальний висновок.
Комментарии
Отправить комментарий