МХ-22 (М) хімія 13.12.22

13.12.2022


                                       ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №3 (2 год)

ТЕМА: Виявлення органічних кислот у харчових продуктах. Добування та вивчення властивостей альдегідів та карбонових кислот

МЕТА: оволодіти методикою виявлення органічних кислот у харчових продуктах, навчитись добувати ацетальдегід в лабораторних умовах, експериментальним шляхом дослідити властивості карбонових кислот і альдегідів.

ОБЛАДНАННЯ: скляні палички, пробірки, піпетки, універсальний індикаторний папір, спиртівка.

РЕАКТИВИ: вода, мідна дротина, магнієва стружка, порошок алюмінію, етанол (С2Н5ОН), аргентум нітрат (АgNО3), розчин амоніаку (NН3), формалін (НСНО), розчини оцтової кислоти (СН3СООН), натрій гідроксиду (NаOН), натрій гідроген карбонат (NаНСО3), фенолфталеїн.

ХІД РОБОТИ:

Що робили

Що спостерігали

Дослід 1. Виявлення органічних кислот у харчових продуктах.

 За допомогою скляної палички нанесли на універсальні індикаторні папірці по кілька крапель досліджуваної рідини: води, лимонного (апельсинового, яблучного, смородинового) соку, соку квашеної капусти, рідкого молочного продукту, столового оцту. Користуючись еталонною шкалою, визначили рН цих рідин.

рН (вода)=6

рН (томатний сік)=4

рН (мандариновий сік)=5

рН (яблучний сік)=5

рН (столовий оцет)=3

Висновок: найбільш кислим виявився столовий оцет, котрий містить оцтову кислоту. Кислим є середовище  фруктових і овочевого соків за рахунок вмісту лимонної і аскорбінової кислот.

Дослід 2. Добування етаналю (оцтового альдегіду).

Нагріли мідну дротину в полум’ї спиртівки до її потемніння (на поверхні металу утворюється мідна окалина СuО) й гарячою опустили в пробірку з етиловим спиртом.

Колір мідної дротини з чорного знову став жовтим. Відчувається запах оцту.

Рівняння хімічної реакції:С2Н5ОН+СuO=CH3CHO+Cu+H2O

Висновок: альдегіди можна одержати окисненням відповідних спиртів

Дослід 3. Реакція «срібного дзеркала»

У пробірку налили 2 мл розчину арґентум (І) нітрату і додали кілька крапель амоніаку. До утвореного бурого осаду додали надлишок формаліну і повільно нагріли пробірку.

на стінках пробірки утворився дзеркальний шар срібла

Рівняння хімічної реакції:НСНО+Ag2O=HCOOH+2Ag

Висновок: реакція «срібного дзеркала» є якісною на альдегідну групу

ДОСЛІД № 4. Взаємодія етанової кислоти з металами.

У пробірку з розчином оцтової кислоти помістили стружку магнію, в іншу таку ж пробірку – порошок алюмінію.

виділяється газ, більш бурхливо у пробірці з магнієм

Рівняння хімічної реакції: 2CH3CООН+Mg=Mg(CH3CОО)2+H2

3CH3CООН+2Al=2Al(CH3CОО)3+3H2

Висновок: оцтова кислота реагує з металами, що розташовані в ряду активності до водню

ДОСЛІД № 5. Взаємодія етанової кислоти з основами

У пробірку налили 2 мл розчину натрій гідроксиду і додали 1-2 краплі фенолфталеїну, перемішали. Поступово краплями додали розчин оцтової кислоти до зміни забарвлення реакційної суміші.

суміш набула малинового кольору, при поступовому додаванні краплями розчину оцтової кислоти реакційна суміш знову знебарвилася

Рівняння хімічної реакції: CH3CООН+NaOH=Na(CH3CОО)+H2O

Висновок: оцтова кислота реагує з основами

ДОСЛІД № 6. Взаємодія етанової кислоти з солями

У пробірку налили 2 мл розчину оцтової кислоти і додали невелику кількість питної соди.

бурхливо виділяється газ

Рівняння хімічної реакції: CH3CООН+NaHCO3=Na(CH3CОО)+H2O+CO2

Висновок: оцтова кислота реагує з солями

 

Висновок: на цій лабораторній роботі я оволодів методикою виявлення органічних кислот у харчових продуктах, навчився добувати ацетальдегід в лабораторних умовах, експериментальним шляхом дослідив властивості оцтової кислоти і мурашиного альдегіду.

 

  

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

М-19 Біологія

М-19 Біологія

М-19 Біологія