МХ-22 (М) хімія 13.12.22
13.12.2022
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №3 (2 год)
ТЕМА: Виявлення органічних кислот у харчових продуктах. Добування та вивчення властивостей альдегідів та карбонових кислот
МЕТА: оволодіти методикою виявлення органічних кислот у харчових продуктах, навчитись добувати ацетальдегід в лабораторних умовах, експериментальним шляхом дослідити властивості карбонових кислот і альдегідів.
ОБЛАДНАННЯ: скляні палички, пробірки, піпетки, універсальний індикаторний папір, спиртівка.
РЕАКТИВИ: вода, мідна дротина, магнієва стружка, порошок алюмінію, етанол (С2Н5ОН), аргентум нітрат (АgNО3), розчин амоніаку (NН3), формалін (НСНО), розчини оцтової кислоти (СН3СООН), натрій гідроксиду (NаOН), натрій гідроген карбонат (NаНСО3), фенолфталеїн.
ХІД РОБОТИ:
Що робили | Що спостерігали |
Дослід 1. Виявлення органічних кислот у харчових продуктах. | |
За допомогою скляної палички нанесли на універсальні індикаторні папірці по кілька крапель досліджуваної рідини: води, лимонного (апельсинового, яблучного, смородинового) соку, соку квашеної капусти, рідкого молочного продукту, столового оцту. Користуючись еталонною шкалою, визначили рН цих рідин. | рН (вода)=6 рН (томатний сік)=4 рН (мандариновий сік)=5 рН (яблучний сік)=5 рН (столовий оцет)=3 |
Висновок: найбільш кислим виявився столовий оцет, котрий містить оцтову кислоту. Кислим є середовище фруктових і овочевого соків за рахунок вмісту лимонної і аскорбінової кислот. | |
Дослід 2. Добування етаналю (оцтового альдегіду). | |
Нагріли мідну дротину в полум’ї спиртівки до її потемніння (на поверхні металу утворюється мідна окалина СuО) й гарячою опустили в пробірку з етиловим спиртом. | Колір мідної дротини з чорного знову став жовтим. Відчувається запах оцту. |
Рівняння хімічної реакції:С2Н5ОН+СuO=CH3CHO+Cu+H2O | |
Висновок: альдегіди можна одержати окисненням відповідних спиртів | |
Дослід 3. Реакція «срібного дзеркала» | |
У пробірку налили 2 мл розчину арґентум (І) нітрату і додали кілька крапель амоніаку. До утвореного бурого осаду додали надлишок формаліну і повільно нагріли пробірку. | на стінках пробірки утворився дзеркальний шар срібла |
Рівняння хімічної реакції:НСНО+Ag2O=HCOOH+2Ag | |
Висновок: реакція «срібного дзеркала» є якісною на альдегідну групу | |
ДОСЛІД № 4. Взаємодія етанової кислоти з металами. | |
У пробірку з розчином оцтової кислоти помістили стружку магнію, в іншу таку ж пробірку – порошок алюмінію. | виділяється газ, більш бурхливо у пробірці з магнієм |
Рівняння хімічної реакції: 2CH3CООН+Mg=Mg(CH3CОО)2+H2 3CH3CООН+2Al=2Al(CH3CОО)3+3H2 | |
Висновок: оцтова кислота реагує з металами, що розташовані в ряду активності до водню | |
ДОСЛІД № 5. Взаємодія етанової кислоти з основами | |
У пробірку налили 2 мл розчину натрій гідроксиду і додали 1-2 краплі фенолфталеїну, перемішали. Поступово краплями додали розчин оцтової кислоти до зміни забарвлення реакційної суміші. | суміш набула малинового кольору, при поступовому додаванні краплями розчину оцтової кислоти реакційна суміш знову знебарвилася |
Рівняння хімічної реакції: CH3CООН+NaOH=Na(CH3CОО)+H2O | |
Висновок: оцтова кислота реагує з основами | |
ДОСЛІД № 6. Взаємодія етанової кислоти з солями | |
У пробірку налили 2 мл розчину оцтової кислоти і додали невелику кількість питної соди. | бурхливо виділяється газ |
Рівняння хімічної реакції: CH3CООН+NaHCO3=Na(CH3CОО)+H2O+CO2 | |
Висновок: оцтова кислота реагує з солями |
Висновок: на цій лабораторній роботі я оволодів методикою виявлення органічних кислот у харчових продуктах, навчився добувати ацетальдегід в лабораторних умовах, експериментальним шляхом дослідив властивості оцтової кислоти і мурашиного альдегіду.
Комментарии
Отправить комментарий