М-21 біологія 31.03.22

  Виконану лабораторну роботу надіслати на електронну пошту

31.03.2022
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №4 (2 год)
Тема: ВИВЧЕННЯ ЕТАПІВ ЕМБРІОГЕНЕЗУ

Мета: закріпити знання про періоди та основні процеси ембріогенезу людини; розпізнавати на ілюстраціях основні стадії ембріогенезу, зародкові листки та зародкові оболонки плоду.

Обладнання: електронно-мікроскопічні фотографії ембріону на різних етапах розвитку, ілюстрації зі схемами основних стадій ембріогенезу.

Теоретична частина:
ЕМБРІОГЕНЕЗ ЛЮДИНИ – розвиток організму людини від зиготи до народженняВін триває 40 тижнів, і за цей час з однієї клітини виростає організм, який складається з мільярдів спеціалізованих клітин.
Ембріогенез людини під час вагітності поділяють на три періоди: передзародковий (1 тиждень), зародковий (з 2 по 8 тижні) і плідний (з по 40 тижні).
Передзародковий період – це період від зиготи до формування імплантованого зародка. Після запліднення зигота активно ділиться шляхом мітозу і переміщується по матковій трубі до матки. Через три доби  формується скупчення із 12 – 16 клітин, яке називається морула (від лат. morula – ягідка шовковиці). Через 5–6 діб після запліднення утворюється бластоциста (близько 100 клітин), всередині якої є порожнина.
Сукупність мітотичних поділів зиготи, що завершуються утворенням бластоцисти, називають дробленням. На 7-й день після запліднення бластоциста занурюється в слизову оболонку матки й прикріплюється до неї (імплантація). Починається розвиток зародка.
Ембріональний період розвитку, його етапи - Біологія ...
Зародковий період – це період формування зародка, що триває від моменту імплантації до утворення плоду. Потрапивши в матку, зародок починає швидко розвиватися. В процесі гаструляції виникають три зародкові листки (ектодерма, мезодерма й ентодерма) й утворюються зародкові оболонки. Далі розпочинається гісто- та органогенез – утворення тканин та органів. У ньому виокремлюють фази нейруляції (утворення осьового комплексу органів: нервова трубка, травна трубка, хорда) та формування інших органів. На 16 – 18-й день у зародка, який не більший за рисове зерно, вже є серце, зачатки вух, очей, рук, ніг, головного мозку. Наприкінці зародкового періоду зародок уже має усі органи, притаманні дорослій людині; його називають плодом.
Презентація "Етапи індивідаульного розвитку"Презентація "Етапи індивідаульного розвитку"
Плідний період – це період розвитку плода, що триває з початку третього місяця до народження. Розвивається плід у плодовому міхурі, що розміщений всередині матки й утворений тканинами організму матері й зародковими оболонками. На 9-му тижні плід досягає довжини 3,0 – 3,5 см і маси 4 г. Із 12-го тижня відбувається скостеніння скелета, починають функціонувати м’язи, з 18–20-го тижня плід починає рухатися, з 28-го тижня він здатний реагувати на звуки. На 9-му місяці вагітності маса плоду досягає 3,2 – 3,8 кг, а довжина – 50 – 54 см. Таким чином, у плідному періоді відбуваються процеси морфогенезу органів (удосконалення форми, прийняття нового вигляду).
Онтогенез: Онтогенез
Зародкові оболонки  – тимчасові органи, що їх утворює зародок під час ембріогенезу і які забезпечують його ріст і розвиток. До них належать: хоріон, амніон, плацента, алантоїс, жовтковий мішок, пупковий канатик тощо.
Амніон формує амніотичну оболонку, що виробляє амніотичну рідину, яка створює необхідне для розвитку зародка водне середовище. Окрім того, амніон забезпечує плід поживними речовинами, виконує захисну функцію, амортизуючи можливі струси та удари, попереджає потрапляння до плоду шкідливих агентів. Хоріон, або ворсинкова оболонка, проникає в слизову оболонку матки і разом з нею утворює плаценту.
Плацента (від лат. placenta – коржик) є особливим органом, який забезпечує плід поживними речовинами і киснем, вбирає кінцеві продукти обміну, секретує гормони, і слугує бар’єром для шкідливих речовин. Однією з найважливіших функцій цього бар’єра є забезпечення імунологічного захисту. Однак крізь плацентарний бар’єр легко проникають алкоголь, наркотичні речовини, нікотин і багато ліків. Формування плаценти закінчується наприкінці 3-го місяця вагітності.
До важливих позазародкових органів людини належить також пупковий канатик, який забезпечує ембріон поживними речовинами та киснем, перешкоджає проникненню шкідливих речовин з плаценти до ембріона, виконуючи в такий спосіб захисну функцію.

Хід роботи
1. Розгляньте стадії передзародкового періоду розвитку ссавців на ілюстраціях і запропонованих мікрофотографіях.  
Використайте запропоновані терміни й утворіть з них ряд, що відображає правильну послідовність стадій дробленнябластоциста, зигота, морула, стадія двох бластомерів, стадія восьми бластомерів, стадія чотирьох бластомерів.


2. Розгляньте стадії зародкового періоду розвитку ссавців на ілюстраціях і запропонованих мікрофотографіях. Замалюйте (або роздрукуйте) і підпишіть такі елементи будови, як: ектодерма, ентодерма, мезодерма, нервова трубка, хорда, травна трубка.



Підпишіть елементи будови зародка ланцетника у фазі нейруляції на запропонованому малюнку із тестів ЗНО:
Результати тестування – сайт ЗНО – Освіта.UA
3. Розгляньте стадію плідного періоду людини на 9-му місяці вагітності. Зіставте позначені частини будови з назвами: плід, амніон, м’язова оболонка матки, пупковий канатик, плацента, слизова оболонка матки, амніотична рідина.
 

4. Користуючись відомостями, що наведені в теоретичній частині, заповніть таблицю:
Характеристика періодів ембріогенезу людини
Назва періоду
Тривалість
Основні процеси
Передзародковий


Зародковий


Плідний



5. Сформулюйте висновок.

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

М-19 Біологія

ПМ-19 Біологія

ПМ-19 Біологія