М-21 хімія 30.11.21

 

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №3

ТЕМА: Виявлення органічних кислот у харчових продуктах. Добування та вивчення властивостей альдегідів та карбонових кислот

МЕТА: оволодіти методикою виявлення органічних кислот у харчових продуктах, навчитись добувати ацетальдегід в лабораторних умовах, експериментальним шляхом дослідити властивості карбонових кислот і альдегідів.

ОБЛАДНАННЯ: скляні палички, пробірки, піпетки, універсальний індикаторний папір, спиртівка.

РЕАКТИВИ: вода, мідна дротина, магнієва стружка, порошок алюмінію, етанол (С2Н5ОН), аргентум нітрат (АgNО3), розчин амоніаку (NН3), формалін (НСНО), розчини оцтової кислоти (СН3СООН), натрій гідроксиду (NаOН), натрій гідроген карбонат (NаНСО3), фенолфталеїн.

ХІД РОБОТИ:

Що робили

Що спостерігали

Дослід 1. Виявлення органічних кислот у харчових продуктах.

 За допомогою скляної палички нанесли на універсальні індикаторні папірці по кілька крапель досліджуваної рідини: води, лимонного (апельсинового, яблучного, смородинового) соку, соку квашеної капусти, рідкого молочного продукту, столового оцту. Користуючись еталонною шкалою, визначили рН цих рідин.

рН (вода)=6

рН (томатний сік)=4

рН (мандариновий сік)=5

рН (яблучний сік)=5

рН (столовий оцет)=3

 

 

 

Висновок: найбільш кислим виявився столовий оцет, котрий містить оцтову кислоту. Кислим є середовище  фруктових і овочевого соків за рахунок вмісту лимонної і аскорбінової кислот.

Дослід 2. Добування етаналю (оцтового альдегіду).

Нагріли мідну дротину в полум’ї спиртівки до її потемніння (на поверхні металу утворюється мідна окалина СuО) й гарячою опустили в пробірку з етиловим спиртом.

Колір мідної дротини з чорного знову став жовтим. Відчувається запах оцту.

Рівняння хімічної реакції:С2Н5ОН+СuO=CH3CHO+Cu+H2O

Висновок: альдегіди можна одержати окисненням відповідних спиртів

Дослід 3. Реакція «срібного дзеркала»

У пробірку налили 2 мл розчину арґентум (І) нітрату і додали кілька крапель амоніаку. До утвореного бурого осаду додали надлишок формаліну і повільно нагріли пробірку.

на стінках пробірки утворився дзеркальний шар срібла

Рівняння хімічної реакції:НСНО+Ag2O=HCOOH+2Ag

Висновок: реакція «срібного дзеркала» є якісною на альдегідну групу

ДОСЛІД № 4. Взаємодія етанової кислоти з металами.

У пробірку з розчином оцтової кислоти помістили стружку магнію, в іншу таку ж пробірку – порошок алюмінію.

виділяється газ, більш бурхливо у пробірці з магнієм

Рівняння хімічної реакції: 2CH3CООН+Mg=Mg(CH3CОО)2+H2

3CH3CООН+2Al=2Al(CH3CОО)3+3H2

Висновок: оцтова кислота реагує з металами, що розташовані в ряду активності до водню

ДОСЛІД № 5. Взаємодія етанової кислоти з основами

У пробірку налили 2 мл розчину оцтової кислоти і додали 1-2 краплі фенолфталеїну, перемішали. Поступово краплями додали розчин натрій гідроксиду до зміни забарвлення реакційної суміші.

при поступовому додаванні краплями розчину натрій гідроксиду забарвлення реакційної суміші спочатку залишалось безбарвним, а потім стало малиновим

Рівняння хімічної реакції: CH3CООН+NaOH=Na(CH3CОО)+H2O

Висновок: оцтова кислота реагує з основами

ДОСЛІД № 6. Взаємодія етанової кислоти з солями

У пробірку налили 2 мл розчину оцтової кислоти і додали невелику кількість питної соди.

бурхливо виділяється газ

Рівняння хімічної реакції: CH3CООН+NaHCO3=Na(CH3CОО)+H2O+CO2

Висновок: оцтова кислота реагує з солями

 

Висновок: на цій лабораторній роботі я оволодів методикою виявлення органічних кислот у харчових продуктах, навчився добувати ацетальдегід в лабораторних умовах, експериментальним шляхом дослідив властивості оцтової кислоти і мурашиного альдегіду.

 

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

М-19 Біологія

ПМ-19 Біологія

ПМ-19 Біологія