ПМ-20 хімія 08.11.21

08.11.2021

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №5 (2 год)

ЯКІСНІ РЕАКЦІЇ НА БІЛОК.

МЕТА: оволодіти методикою виконання якісних реакцій на виявлення білків.

ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ: Увага! Будьте обережними при роботі з концентрованою нітратною кислотою і розчином лугу. При потраплянні на шкіру вони викликають хімічні опіки. Дотримуйтесь правил роботи з кислотами, лугами і нагрівальними приладами.

ОБЛАДНАННЯ: скляні палички, пробірки, піпетки, пробіркотримач, нагрівальний прилад.

РЕАКТИВИ: концентрована нітратна кислота (HNO3), розчини натрій гідроксиду (NаOН), купрум (ІІ) сульфату (СuS04), білка курячого яйця.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА:

Під час взаємодії білків із розчином солі Купруму(ІІ) в лужному середовищі виникає фіалкове забарвлення. Це — біуретова реакція (за назвою нітрогеновмісної сполуки — біурету, яка вступає в аналогічну реакцію), яка є якісною на пептидні групи в молекулах органічних сполук. За допомогою біуретової реакції можна виявити білок у сироватці крові, молоці, колоїдних розчинах речовин, які є в гороху, квасолі.

Якщо білки або їхні розчини нагрівати з концентрованою нітратною кислотою, то наявні в білках фрагменти молекул ароматичних амінокислот (тирозин, триптофан, фенілаланін) взаємодіють із цією кислотою з утворенням нітрогеновмісних сполук жовтого кольору (ксантопротеїнова реакція (від грец. xanthos — жовтий). Це саме відбувається при потраплянні нітратної кислоти на шкіру (утворюється жовта пляма, яка не змивається водою).

ХІД РОБОТИ:

Що робили

Що спостерігали

Дослід 1. Біуретова реакція.

У пробірку налили 1 мл розчину білка курячого яйця і стільки ж розчину лугу, а потім додали кілька крапель розчину купрум (ІІ) сульфату. Перемішали скляною паличкою вміст пробірки.

 

Висновок:

Дослід 2. Ксантопротеїнова реакція.

У пробірку налили 1 мл розчину білка курячого яйця, додали кілька крапель концентрованої нітратної кислоти та обережно нагріли вміст пробірки.

 

Висновок:

 

Сформулюйте висновок.

 

Виконайте завдання (записати питання і правильну відповідь):

1. Функціональна група амінів:

-NH2

-NO2

-OH

-NH3

2. Вторинна структура білка найчастіше має вигляд:

поліпептидного ланцюга

глобули

спіралі

білкового комплексу

3. Яка функція є спільною для білків, жирів, вуглеводів?

енергетична

транспортна

регуляторна

каталітична

4. Амінокислоти містять такі функціональні групи:

-СООН та -ОН

-СООН та -NH2

-NH2 та -СНО

 -СООН та-NО2

 

5. Денатурація білків – це

руйнування первинної структури білків

руйнування вторинної структури білків

руйнування первинної, вторинної, третинної і четвертинної структури білків

руйнування вторинної, третинної і четвертинної структури білків

6. До нітрогеновмісних органічних речовин належать (оберіть всі правильні відповіді):

карбонові кислоти

амінокислоти

білки

жири

вуглеводи

аміни

7. Які властивості характерні для амінокислот?

основні

кислотні

амфотерні

несолетворні

8. Аміни згорають у кисні з утворенням таких продуктів:

вода, вуглекислий газ

вода, вуглець

вода, вуглекислий газ, азот

вуглекислий газ, нітроген (І) оксид

9. У формулі аніліну аміногрупа зв′язана:

з бензеновим ядром

з залишком циклогексану

з метильним радикалом

10. Незамінні амінокислоти - це амінокислоти, які

можуть надходити до організму лише з їжею

можуть утворюватися лише в організмі людини

можна отримати лише у вигляді синтетичних біодобавок

синтезуються лише мікроорганізмами

11. Напишіть хімічне рівняння реакції Зініна. Назвіть речовини.

12. Обчисліть об'єм кисню, необхідний для спалювання 30г диметиламіну, що містить 1% домішок. 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

М-19 Біологія

М-19 Біологія

ПМ-19 Біологія