ПМ-20 біологія 04.11.2020

 Виконану роботу надіслати на електронну пошту

04.11.2020

Комбіноване заняття (2 год.)

Тема 2.2. БІООРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ. БІЛКИ. НУКЛЕЇНОВІ КИСЛОТИ.



Опрацювати: Біологія 10 клас (за посиланням «Підручники»), §20, с.79-82

Виконати (письмово):

1. Записати в зошит таблицю 1:

Таблиця 1. ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДНК ТА РНК

Ознаки

ДНК

РНК

Мономери

 

Дезоксирибонуклеотиди: аденілові, тимідилові, гуанілові, цитидилові (А, Т, Г, Ц)

Рибонуклеотиди: аденілові, уридилові, гуанілові, цитидилові (А, У, Г, Ц)

Склад нуклеотидів

 

Нітрогеновмісні основи: аденін, гуанін, тимін, цитозин

Вуглевод – дезоксирибоза.

Ортофосфатна кислота

Нітрогеновмісні основи: аденін, гуанін, урацил, цитозин.

Вуглевод – рибоза.

Ортофосфатна кислота

Структура

Подвійна спіраль

Одинарний ланцюг

Властивості

Здатність до реплікації й репарації

Нездатні до реплікації й ренатурації

Функції

Спадкова

Інформаційна (іРНК), транспортна

(тРНК), структурна (рРНК)

2 Зіставте названі функції з тими білками, що їх реалізують. Заповніть таблицю відповідей та отримайте назву цілого класу білків, що забезпечують умови для зсідання білків, витривалість клітин в умовах високої температури.

Функція білків:

1 Пластична

2 Каталітична

3 Регуляторна

4 Рецепторна

5 Захисна

6 Резервна

7 Рухова

8 Поживна

Приклади білків:

А Пепсин, трипсин, мальтаза

Е Родопсин, йодопсин

И Казеїн молока

Н Актин, міозин, тубулін

О Білки клейковини

П Інсулін, вазопресин

Р Фібрин, антитіла

Ш Колаген, кератин, осеїн

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Підготуйте повідомлення про один із названих білків (на вибір).

 

БІООРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ речовини, що входять до складу живої природи та беруть участь у перетвореннях речовин, енергії та інформації. Ці органічні речовини живого мають певні особливості, що тісно пов’язані із їхніми функціями. Біомолекули мають високу енергоємність завдяки численним зв’язкам, здатність до окиснення з виділенням великої кількості енергії, здатність до гідролітичного розкладу за участі води, залежну від умов змінну активність з визначальним впливом ферментів та ін. Для біомолекул характерні й складні взаємоперетворення. Наприклад, з вуглеводів утворюються й відкладаються жири, з білків можуть формуватися вуглеводи й жири, з жирів – вуглеводи. Взаємозв’язок між обміном білків, жирів і вуглеводів виникає на основі спільності проміжних продуктів та універсальної енергетичної ролі АТФ. Для біомолекул характерною є взаємодія з біонеорганічними речовинами. Так, у автотрофів біомолекули утворюються з СО2 й Н2О, розклад біомолекул у реакціях окиснення відбувається з утворенням СО2 , Н2О та амоніаку.

Основними функціями біоорганічних речовин в обміні речовин є:

1) структурна – участь у реакціях синтезу з утворенням різних нових молекул;

2) енергетична – участь у реакціях розкладу та забезпеченні енергетичних потреб живого (глюкоза, фруктоза, АТФ);

3) регуляторна – участь у регуляції біохімічних процесів та функцій (ферменти, вітаміни, гормони);

4) резервна – хімічна інертність та нерозчинність у воді зумовлюють відкладання певних біомолекул про запас (крохмаль, глікоген, жири, олії);

5) захисна – біомолекули знешкоджують внутрішні й зовнішні шкідливі речовини, захищають від ультрафіолетового випромінювання, хвороботворних вірусів, бактерій (лізоцим);

6) інформаційна – участь у процесах сприймання, збереження й реалізації інформації (рецепторні білки, РНК, ДНК).

                                  БІООРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ

Малі молекули                                                               Макромолекули

Мономери біополімерів:                                            Біополімери:

моносахариди, амінокислоти,                                    полісахариди,

нуклеотиди. Вищі жирні кислоти                             білки, нуклеїнові кислоти.

                                                                                      Ліпідні комплекси

Отже, найзагальнішими функціями біоорганічних речовин є структурна, енергетична, регуляторна, захисна, резервна та інформаційна.

 

Яка будова та біологічна роль білків в обміні речовин?

БІЛКИ – це високомолекулярні біополімерні органічні сполуки, мономерами

яких є амінокислоти. Білки є біополімерами з 20 різних мономерів – природних (протеїногенних) амінокислот, сполучених у макромолекули в специфічній кількості, складі й послідовності за допомогою пептидних зв’язків. Порядок розташування амінокислот у молекулах білків визначається послідовністю нуклеотидів в генах. Білки поділяють за хімічним складом на прості та складні.

Прості білки (кератин, колаген) побудовані лише з амінокислотних залишків, а складні (муцин, гемоглобін) містять ще й небілкові компоненти (атоми металів, молекули ліпідів, вуглеводів, нуклеїнових кислот тощо). Виокремлюють чотири рівні структури білків: первинну, вторинну, третинну й четвертинну.

Структурна організація білків:

1 – первинна структура (ланцюг);

2 – вторинна структура (спіраль);

3 – третинна структура (глобула);

4 – четвертинна структура (мультимер).

Більшість білків набуває правильної структури лише в певних умовах середовища. Зі зміною цих умов білок змінює свою структуру, або денатурує. Денатурація процес порушення природної структури білків із збереженням первинної. Чинниками, що спричиняють зміну конформації білків, є: нагрівання, випромінювання, сильні кислоти, сильні основи, концентровані солі, важкі метали, органічні розчинники тощо.

За умови збереження первинної структури відбувається ренатурація відновлення втраченої природної структури білків. Таким чином, особливості білка визначаються його первинною структурою.

А ось процес руйнування первинної структури білків завжди є необоротним. Це вже деструкція.

Біологічна роль білків виявляється на кожному з етапів метаболізму. Надходження речовин, енергії та інформації у біосистеми забезпечується білками, що здійснюють транспортну, рухову, захисну, поживну функції. Анаболічні й катаболічні перетворення всередині біосистем реалізуються завдяки пластичній, енергетичній, каталітичній, резервній, регуляторній функціям білків. У видаленні й знешкодженні продуктів обміну беруть участь захисні білки.

Отже, обмін білків посідає центральне місце у всьому різноманітті обмінних процесів біосистем.

 

Яка біологічна роль нуклеїнових кислот у метаболізмі?

НУКЛЕЇНОВІ КИСЛОТИ – складні високомолекулярні біополімери, побудовані з нуклеотидів. У всіх живих організмах нуклеїнові кислоти виконують роль збереження, передачі й реалізації спадкової інформації. Вперше їх виявлено в ядрі клітини, звідки й походить назва цих сполук (від лат. nucleos – ядро). Це інформаційні «молекули життя»: ДНК зберігає генетичну інформацію, а різні типи РНК сприяють її реалізації. Нуклеїновим кислотам, як і білкам, притаманна первинна структура – певна послідовність розташування нуклеотидів, а також складніші вторинна і третинна структури, які формуються за допомогою водневих зв'язків, електростатичних, гідрофобних та інших взаємодій.

Нуклеїнові кислоти – основні «дійові особи» синтезу білкових молекул. Все, що необхідно клітині для життя, запрограмовано в ділянках молекул ДНК – генах. Закодована в них інформація реалізується молекулами РНК:

іРНК переписує інформацію з гена й переносить її на рибосоми, в утворенні яких беруть участь рРНК. На молекулі іРНК, як на матриці, синтезується молекула певного білка, а окремі амінокислоти для його синтезу постачаються транспортною РНК (тРНК).

ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДНК ТА РНК

Ознаки

ДНК

РНК

Мономери

 

Дезоксирибонуклеотиди: аденілові, тимідилові, гуанілові, цитидилові (А, Т, Г, Ц)

Рибонуклеотиди: аденілові, уридилові, гуанілові, цитидилові (А, У, Г, Ц)

Склад

нуклеотидів

 

Нітрогеновмісні основи:

аденін, гуанін, тимін, цитозин. Вуглевод – дезоксирибоза.

Ортофосфатна кислота

Нітрогеновмісні основи:

аденін, гуанін, урацил, цитозин.

Вуглевод – рибоза.

Ортофосфатна кислота

Структура

Подвійна спіраль

Одинарний ланцюг

Властивості

Здатність до реплікації й репарації

Нездатні до реплікації й ренатурації

Функції

Спадкова

Інформаційна (іРНК), транспортна

(тРНК), структурна (рРНК)

 


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

М-19 Біологія

М-19 Біологія

М-19 Біологія